logotype
Квартири в Созопол ПДФ Печат Е-мейл

Созопол – историческият албум на Черноморието

Разположение на село Атия дава възможност за удобно и бързо посещение на околните туристически дестинации от нашите „квартири в Бургас“. Една от най-важните е, може би, град Созопол. Той е любимо място за отмора на много хора всяка година, но освен заради хубавия си плаж, градът заслужва да се посети и заради безбройните си исторически паметници, съхранили в себе си духа на множество отминали епохи.

Градът е основан от древните гърци, заради природните богатства и възможността за търговия с местните траки. Стратегическото му разположение и подходящата за риболов и рудодобив местност го превръщат във важен център през следващите векове. Созопол е главен както търговски, така и духовен център по време на Римската империя, а по-късно и на Византийската. В наши дни той отново е предпочитано място за много поклонници, заради многобройните се църкви, манастири и параклиси. Най-известните сред тях са църквите „Света Богородица“, „Свети Георги“, „Свети Николай Чудотворец“, параклисите „Възнесение“, „Света Неделя“, „Свети Иван Рилски“, както и манастира „Света Анастасия“ .

За любителите на историята, Созопол е съхранил и много ценни археологически находки, които заслужават да се видят. Интерес биха представлявали Южната крепостна стена на Созопол, крепостите и руините Акин, Ранули, Аполония, Лободово кале и Средновековната църква с базилика. Освен това града разполага с археологически музей, етнографски музей „Тракийски хан“, музей „Ясна поляна“ и др.

Най-голям интерес за посетителите на града представлява и т.нар. „вампир“, представляващ скелет на човек, прободен с лемеж. Гробът е намерен до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец", което предполага, че е бил знатна личност.

Датиран е към 14-ти век сл. Хр. и се предполага, че скелетът е принадлежал на тогавашен градоначалник на Созопол на име Кривич. Археолозите са намерили сведения, че той е отблъсквал търговски кораби от Генуа, искащи да търгуват по нашите земи контрабандно. В последствие, обаче, Генуа изпращат флот, който напада и опустошава Созопол. Това поражение се смята за основната причина за оскверняването на гроба на иначе погребаният на почетно място аристократ. В миналото, подобни практики са се извършвали на хора, смятани за зли, за да не се върнат от отвъдното. Днес, скелетът е популярна туристическа дестинация, като заедно със самия скелет, може да се види и антропологична възстановка на черепа, показваща как е бил могъл да изглежда приживе.

Регионът около Созопол предлага и много красива природа. Много защитени местности заслужават да бъдат посетени. Такива са например Ченгене кале, Мурватска река, Стомопло, Колокита и др. Най-известната местност е може би Бакърлъка. Това е най-източната част на Странджа планина и огражда района около Созопол. Съвременното име на местността е Медни рид, но все още е известно сред населението като Бакърлък (от тур. Бакър – меден). Името му идва от богатите залежи на мед, за които има следи, че са били добивани още от древността. Бакърлъка е най-високата точка на Бургаския залив, и от върха може да се наблюдава целия залив и езерата около него. Освен гъстата гора и преминаващата Росенска река, там могат да се видят и множество останки от античния живот. Има следи от рудодобив, останки от крепости, както и древни тракийски гробове – долмени. Местността съчетава красотата на природата със загадъчната си история, правейки я атрактивна дестинация за туризъм.

Туризмът в Созопол е силно подпомаган и от многото къмпинги, които го заобикалят. Когато чуете имена като „Смокиния“, „Каваци“, „Златна рибка“ и пр., у Вас се събуждат желания за купон, релаксиране и много забавни преживявания. Всичко това е възможно, благодарение на добрите условия за почивка и хубавите плажове. А за любителите на хубавата музика се организират музикални фестивали със световно известни групи и изпълнители.

Като говорим за фестивали, няма как да отбележим и може би най-известният Черноморски фестивал – „Аполония“. От тридесет години представители на всички изкуства се събират в края на лятото, за да покажат своите произведения. Представят се картини, фотографии, поставят се спектакли и пиеси, много български игрални филми правят своите премиери тук. Фестивалът продължава 10 дни и през това време посетителите могат да се докоснат до българският творчески гении, както и до редица именити чуждестранни творци. Събитието е гордост както за региона, така и за България като цяло, защото чрез него съхраняваме българските културни традиции.

Всичко това е само част от богатствата на Созопол и региона. Останалото не може да бъде описано с думи, а трябва да бъде видяно. Затова, заповядайте при нас в „Квартири в Бургас“ и бъдете на една ръка разстояние от всяка една от описаните дестинации, плюс още много други непознати кътчета. Изследвайте мистериите на Черноморието още днес.