logotype
Квартири в Бургас-Остров Света Анастасия ПДФ Печат Е-мейл

Остров Света Анастасия

Една от най-новите атракции в близост до „Квартири Бургас“ е Остров Света Анастасия. Въпреки че островът има богата история още от Средновековието, едва през лятото на 2014г. той стана достъпен за туристи. Интересът към него се поражда главно заради многото предания и легенди, свързани с намиращият се там манастир, както и множеството археологически находки, даващи ни сведения за ползването му в миналото.

Островът се намира в Бургаския залив, между носовете Атия и Света Анастасия. Има сведения за съществуването на манастир поне от 16-ти век сл. Хр. насам. Това е и единствения български островен манастир, който е основан през Средновековието и е запазен изцяло до наши дни. Въпреки малкия размер на острова се говори, че под него има тайни тунели, използвани от средновековните монаси. Има множество легенди за скрити съкровища, които са подтиквали черноморските пирати няколкократно да нападнат и опустошат острова в търсене на богатствата. На много места се предполага, че са погребани монаси от манастира, но гробове все още не са разкрити.

Духовното предназначение на острова е прекъснато през 20-те години на ХХ-ти век. След Деветоюнският преврат от 1923г, островът е превърнат в затвор за политически пленници. Затворниците са били държани в много лоши условия. Трудната поддръжка на островния затвор обаче налага тяхното преместване в Бургас и така островът отново се е върнал към предходното си предназначение. Известни са случаи, при които затворници са успявали да избягат и да се укрият в Странджа.

През втората половина на ХХ-ти век, островът става желана дестинация за творците на Бургас. Много от известните поети и автори тогава са обичали да прекарват времето си на острова в търсене на вдъхновение. Освен от тях, островът е предпочитан и от българските режисьори, като два български игрални филма са били заснети на него – „На малкият остров“ (реж. Рангел Вълчанов) и „Островът“ (реж. Камен Колев).

Днес островът все още има с какво да очарова своите посетители. Освен археологическите забележителности, те могат да посетят автентичен ресторант, предлагащ ястия приготвени по стари местни рецепти. Има и „лекарна“, предлагаща разнообразие от лековити билки и отвари по стари рецепти. А по-авантюристичните могат и да пренощуват в квартири на самия остров.

До островът се достига с корабче. Специално за гостите на „Квартири Бургас“ такова може да бъде осигурено след предварителна заявка. Така бързо и удобно ще можете да се насладите на известното сред бургазлии като „най-романтично място в Бургаския залив“.